Znaky na slovanské keramice

Již od 19. století se vedou diskuze o skutečném významu a způsobu výroby znaků na slovanské keramice. Tyto znaky byly umísťovány na vnější část dna nádoby, vyjímečně dovnitř. Existuje teorie, že tyto značky byly součástí hrnčířského kruhu a vtiskly se do nádoby během její výroby. Jiná teorie naopak zastává názor, že byly vyraženy kolkováním po sejmutí nádoby z hrnčířského kruhu ještě před jejím vypálením.

Zároveň se vedou diskuze o významu značek. Předpokládá se, že buďto šlo o značku hrnčíře a jeho dílny, nebo o symbol magického významu jehož úkolem byla ochrana nádoby a jejího obsahu. Není vyloučené, že některé znaky jako například svastika, kříž v kruhu a pod. mohly mít původně význam spíše magický, ale s rozvojem hrnčířského řemesla   mohlo dojít během staletí ke změnám v chápání symbolů a jejich používání jen jako značek výrobce.

Nejstarší symboly na slovanské keramice se objevují v 8. století n. l. v nálezech na jihozápadním Slovensku. V Čechách se začínají používat až v 9. století a jejich hlavní výskyt je doložen v 10. století n. l. Znaky na keramice byly nalezeny i v jiných slovanských zemích, například v Rusku. Během vrcholného středověku postupně značky na dnech nádob mizí. Ve středověku byl zaveden rychle se točící hrnčířský kruh ze kterého bylo nutné nádobu odříznout pomocí struny. Pokud by symboly byly součástí hrnčířského kruhu ze kterého se následně otiskly do dna nádob, nebylo by možné nádobu pomocí struny odříznout. Předpokládá se proto, že mizení znaků na dnech nádob souvisí se zaváděním jiného hrnčířského kruhu a má tedy praktický význam. Je ale možné, že tato změna se projevila i z důvodů změny náboženských představ tehdejších lidí.

Literatura: Encyklopedie slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Michal Lutovský, 2001.

Výběr znaků na dně slovanských nádob z Čech a z Ruska. Lubor Niederle; Rukověť slovanské archeologie; 1931.

Použitá literatura:

  • Lutovský, Michal. Encyklopedie      slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 2001.
  • Niederle, Lubor. Rukověť      slovanské archeologie. 1931.

zdroj

This entry was posted in Dejiny. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár